Συνέντευξη: Max50 “Hot Drop Artist”

max50 Το eveGRnews έχει την τιμή να φιλοξενεί στη σελίδα του συνέντευξη του Max50. Του μοναδικού ίσως Έλληνα στο EvE Online που ασχολείται με το Solo Hot Drop Ganking και το κάνει πάρα μα πάρα πολύ καλά. Τα στατιστικά του είναι διαθέσιμα σε όλο το community και είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Δείτε και μόνοι σας στο παρακάτω Killboard. Παρακάτω ακολουθεί η mini συνέντευξη που μας έδωσε για την οποία τον ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Καταρχάς και για να μην μπερδεύεται ο νέος κόσμος του EvE Online, πες μας τι είναι το Solo HD Ganging (αν είναι λάθος ο όρος διόρθωσε με)

Σαν hotdrop γενικά μπορεί να εννοεί κάποιος στο EVE την από το πουθενά προβολή υπερβολικής ισχύος πυρός σε τέτοιο βαθμό ώστε πρακτικά να είναι ανήμπορος να αντιδράσει ο αντίπαλος. Έχει διάφορες μορφές. Από Titan bridges,capital και super capital cyno’s μέχρι και Black Ops bridges ή απλά Black Ops battleship gangs. Το μέγεθος του gang που κάνει την επίθεση καθορίζει το επίπεδο “ασφαλείας” διότι στο EVE ισχύει πραγματικά το “δύναμη των αριθμών” αλλά από την άλλη καθορίζει και το είδος του στόχου που μπορεί κάποιος να κυνηγήσει. Π.χ 1 carrier στο undock δεν μπορεί να πεθάνει σε 1 λεπτό που διαρκεί το deaggro μέχρι να dockάρει. Εάν όμως 4-5 και παραπάνω supercarriers του επιτεθούν τότε ο χρόνος είναι αρκετός. Είναι προφανές ότι στο solo HD οι στόχοι περιορίζονται, παρόλα αυτά είναι αρκετοί εκεί έξω. Κυκλοφορείς με characters που κάνουν τη βρώμικη δουλειά του scouting-tackling και ο χαρακτήρας που έχει το mothership για DPS. Πρακτικά το ρίσκο είναι στον supercarrier πιλότο, ο οποίος κάθε φορά που πατάει το “jump” πρέπει να γνωρίζει ότι ποτέ δεν είναι ρουτίνα.

Πώς ξεκίνησες το EVE? Ποιές ήταν οι 2-3 πρώτες σου ασχολίες?

Το EVE to ξεκίνησα το Σεπ 2008.Αυτός ο χαρακτήρας αγοράστηκε και μπήκε σε νέο account με μοναδικό στόχο να είναι supercarrier και ίσως κάποτε Titan pilot.Οι πρώτες ασχολίες μου ήταν τα πάντα, από mining…missioning μέχρι και pirating.Στη συνέχεια εντοπίστηκα από την PCX όπου πρακτικά άρχισα να μαθαίνω το παιχνίδι σωστά είτε σαν PVP,είτε σαν ISk making αλλά κυρίως σαν mental approach. Σοκάρει πραγματικά τον μέσο έλληνα παίχτη η αδιαφορία που έχουμε σε role playing και η προσέγγιση του παιχνιδιού καθαρά σαν game mechanics.

nyx

Πώς αποφάσισες να αρχίσεις αυτά τα HD?

Σαν νέος παίχτης είχα την τύχη ή και ατυχία να δεχτώ 2-3 hotdrops από motherships, πολύ πριν το buff.Με ένα απλό battlecruiser ήμουν και με εξίταρε η ιδέα. Στη συνέχεια στο Cult of War alliance έμαθα τις πρώτες βασικές αρχές σαν gang HDs. Εκεί το alliance είχε αρκετούς πολύ καλούς παίχτες σε αυτό το είδος gameplay και ειδικά στο HD μέσω baiting. Εντελώς τρελοί, ήταν σε θέση να στήσουν operation από τη μια μεριά του EVE στην άλλη για τη χαρά του fight!Τότε πήγαινα με ένα απλό thanatos και όταν κάποια στιγμή σαν corporation βρήκαμε τρόπους να βγάζουμε εύκολα πάρα πολλά και γρήγορα ISk σε συνάρτηση με το buf των supers,η απόφαση ήταν στιγμιαία ότι πρέπει να ετοιμαστώ σαν παίχτης για να το κάνω και εγώ.

Τί είναι αυτό που σε εξιτάρει πιο πολύ?

Το kill σαν kill δεν είναι τόσο σημαντικό για μένα. Νομίζω ότι έχω πλέον πάνω από 50 Bil σε kills και σχεδόν ποτέ δεν μαζεύω loot, ακόμα και όταν μπορώ. Ούτως ή άλλως τι μπορεί να κάνει 1 jump freighter ή και carrier απέναντι σε 1 supercarrer; Αυτό που μετράει όμως είναι το κυνήγι.Το πως θα ψάξεις-προβλέψεις τον χάρτη για το τι θα συμβεί και που στην επόμενη μισή ώρα, ώστε να τοποθετήσεις ανάλογα τους tacklers. Βεβαίως πάντα υπάρχει και η περίπτωση κάποιο άλλο μεγαλύτερο ψάρι να κάνει baiting οπότε η πιθανότητα να χάσεις το supercarrier είναι πάντα εκεί.

Υπάρχει σχέδιο / πλάνο πίσω από κάθε “πέσιμο”?

Υπάρχει πάντα σχέδιο πριν από κάθε HD το οποίο βέβαια με το που πατάς το jump οφείλεις να αναπροσαρμόζεις συνεχώς. Από την εμπειρία που έχω πάρει πλέον, μπορώ να πω με σιγουριά ότι μπορείς να κάνεις solo HD σε όλα τα μεγάλα alliances τουλάχιστον 1 φορά. Θυμάμαι χαρακτηριστικά όταν παρακολουθούσα επί μια εβδομάδα την μεγαλύτερη supercapital δύναμη στο EVE, να μετακινεί carrier-supercapital-titan gangs. Το όνομα White noise και το μέγεθος τους τους έκανε πολύ ευάλωτους και απρόσεκτους θα έλεγα. Έχοντας χάσει την ευκαιρία για 1 αμιγώς ελληνικό Titan kill μια και που δεν βρήκα αρκετά τρελούς στο hellas alliance να με ακολουθήσουν, αποφάσισα ότι θα επιτεθώ σε άλλη μέρα μόνος. Βρισκόμουν 20χλμ cloaked με recon από το blob τους και τους έβλεπα να κάνουν αργά αργά jump out. Πρώτα το support,μετά τα capitals. Όπως ήταν αναμενόμενο υπήρξε 1 καθυστερημένος τον οποίο και έπιασα. Από εκεί και πέρα ήταν αγώνας δρόμου για τους μεν WN να κάνουν cap recharge για να επιστρέψουν να σώσουν τον δικό τους και εμένα να ρίξω το carrier.Τα πρώτα Aeons κάνανε jump πίσω όταν το carrier μπήκε σε hull damage. Αποφάσισα να μείνω στο field. Το damage από 20-30 supercarriers είναι εξωφρενικό. Έφυγα από το field me 50% armor διότι πολύ απλά κάνανε remote repair και δεν έπεσε το carrier. Για HICs από αυτούς ούτε λόγος διότι ήταν τόσο μεγάλος ο αιφνιδιασμός που τα κάνανε πολύ καθυστερημένα bridge. Σε εκείνο το HD χρειαζόταν άλλο 1 mothership μαζί, αλλά όπως είπα, υπήρχε πολύ μικρό ενδιαφέρον και συμμετοχή από το Hellas Alliance για τέτοια operations.
Από την άλλη και πέρα από τους όποιους σχεδιασμούς, υπάρχει και ο παράγοντας τύχη. Είναι περίεργο μέρος το EVE και δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν παίχτη το τι μπορεί να δει σε κάθε system που μπαίνει. Έχω πάρει και kills εντελώς μα εντελώς τυχερά και έχω χάσει πάρα πολλά από το περίφημο logofski των Ρώσων.

Με τις επικείμενες αλλαγές που ακούγονται στα “μεγάλα” πλοία, θα είναι εφικτό αυτό που κάνεις και στο μέλλον?

Nαι θα είναι εφικτό αν και μειώνεται δραματικά η αμυντική ικανότητα των mothership. Τα hitpoints που μειώνονται είναι αλλαγή που δεν με αφορά, η αφαίρεση της δυνατότητας των απλών drones και κυρίως των ECm drones όμως είναι καταλυτική. Το ρίσκο ανεβαίνει και προφανώς ήδη αυτοί οι λίγοι που θα συνεχίσουν να το κάνουν έχουν βρει τα κατάλληλα αντίμετρα. Εγώ ξέρω ότι τα έχω 🙂

‘Έχω διαβάσει αρκετές φορές στα κανάλια επικοινωνίας και στα φόρουμ ότι μια καλή τακτική στο παιχνίδι είναι να μην πετάς κάτι που δεν μπορείς να αναπληρώσεις. Ισχύει αυτό στο επίπεδο σου?

Αν με ρωτάς το αν μπορώ να αναπληρώσω ένα πλοίο κόστους 25+BIL και impants 3 BIL άμεσα όχι δεν μπορώ. Όχι άμεσα τουλάχιστον. Παλιότερα που έπαιζα πιο συστηματικά σε ένα μήνα το πολύ, εύκολα και χαλαρά θα είχα πάρει άλλο. Από την άλλη μεριά, αρέσκομαι σε αυτή την κατάσταση γιατί όταν χάσω το supercarrier και είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα το χάσω έτσι όπως παίζω, είτε από bait είτε από λάθος δικό μου ξέρω ότι σαν game θα μου κοστίσει. Θέλω να μου κοστίζει το loss στο EVE αλλιώς δεν παίζω EVE αλλά WoW.Είναι ένας από τους λόγους που δεν βρίσκομαι σε κάποιο alliance μεγάλο. Αυτοί δεν νοιώθουν, τα δίνουν όλα τσάμπα στα μέλη τους.

Σε έχουν μισήσει οι “εχθροί”? Θυμάσαι κάτι χαρακτηριστικό να μας πεις?

Μίσος αυθεντικό όχι δεν μπορώ να πω. Έχω γίνει δέκτης φυσικά οργισμένων αντιδράσεων με βρίσιμο κλπ αλλά δεν έδινα ποτέ σημασία. Κατά καιρούς με αποκαλούν “πειρατή” μέχρι και rl παραλληλισμούς του στυλ ότι είμαι κλέφτης ή ότι βαράω τα παιδιά μου (lol?).Το μόνο που έχω να πω είναι ότι στο internet δεν με ενδιαφέρει καθόλου μα καθόλου η γνώμη των άλλων για μένα και καθόλου το τι λένε. Πειρατής όμως δεν είμαι διότι πολύ απλά δεν ζητάω ransom, κάνω PVP για το thrill και όχι για τα ISK.

Τέλος τι άλλο θα ήθελες να μοιραστείς με την Ελληνική κοινότητα του EvE Online?

Με την ελληνική κοινότητα στο EVE δεν έχω κάτι άλλο να μοιραστώ. Θεωρώ ότι τα έχω μοιραστεί όλα. Ήμουν ο πρώτος που ένωσε reds-blue Έλληνες σε κοινά gangs, ο πρώτος FC μαζί με τον Δευκαλίωνα της Μάζα. Μεταφέραμε σαν PCX τεχνογνωσία σε ISK making σε όποιον ήθελε να την παρεί και σαν παίχτης νοιώθω “περήφανος” που ήμουν κομμάτι του Hellas Alliance στα πρώτα του βήματα. Πλέον έξω από το alliance νοιώθω ακόμα πιο καλά που βλέπω ότι δεν ήμουν ο τελευταίος FC, χαίρομαι επιτέλους που βλέπω το alliance να ακολουθεί τα βήματα που έπρεπε να κάνει εδώ και καιρό. Μετανοιώνω μόνο που δεν ήμουν αρκετά πιεστικός και με καθόλου πρωτοβουλίες για την ένταξη των Mythos στο Hellas alliance όταν έγινε το implode κατά τη γνώμη μου των NC…

 

 

About eveGRnews